İtalyan Ehliyeti
İtalya’daki 20. Ayımın sonunda İtalyan ehliyeti için başvuruda bulundum. Gözümde büyüttüğüm kadar zor olmadı ama hemen de olmadı tabii. Hemen neler yapılması gerektiğini anlatıyorum. Anladığım kadarıyla istenilen evraklar her şehirde farklı. Biella’da sorduğumda benden daha fazla evrak istemişlerdi. Floransa’da daha az belge ile başvurdum.
Bulunduğunuz şehrin Auto Club’ına gidiyorsunuz. İlk önce gidip hangi belgeler gerekli bir sorun derim. Burada şu belgeler istendi:

1) Türkiye Konsolosluğu’ndan ehliyetin çevirisi (prefettura’dan onaylatmaya gerek yok çünkü bizim konsolosluk zaten onaylanmış şekilde veriyor)
2) İkametgah (Burada önemli olan Certificato Residenza Storico, Türkiye’den ilk geliş tarihinizi ve hangi şehre ilk kaydolduğunuzu görmek istiyorlar)
3) Kimlik
4) Permesso di soggiorno
5) Doktor muayenesi (Floransa’da Auto Club’da doktor var, hemen orada muayene oluyorsunuz, 25 EUR)
6) 4 fotoğraf
7)  Ehliyetin orijinali
8)  98,00 EUR masraf

Orijinal ehliyetinizi alıyorlar ve yaklaşık 1,5-2 hafta sonra araç kullanma izniniz çıkıyor. En geç 1,5-2 ay içinde ehliyetiniz gelmiş oluyor.

Auto Club Firenze: Viale Amendola 36 50121 Firenze tel: 055 2486246

İlave bilgi: Bu yazımın üstünden yıllar geçti ve Türkiye ehliyet formatını yeniledi. Ancak maalesef İtalyan polisi bu yeni ehliyeti tanımıyor çünkü Türk makamlar bu değişikliği haber vermemiş. Haziran 2020 itibariyle eğer yeni Türk ehliyetiniz varsa hala İtalyan ehliyetine değiştiremiyorsunuz. Ancak eski tip ehliyetiniz varsa şanslısınız, yukarıdaki gibi değişiklik yapılabiliyor. Bu arada yeni ehliyeti de çeviren çok kişi oldu ancak onlar şanslılar, muhtemelen bulundukları bölgedeki Auto Club olaylardan bihabermiş 🙂 TC Dışişleri’nden bu sorunu çözmesi için bilgi bekleniyor, bakalım!