Merhaba Zehraseverler.. Birkac ay arayla Zehra’nin basbelasi Ekin tekrar karsinizda!
Aslinda konuk blogcu olarak sizlere guzel bir Uffizi Muzesi gezi rehberi hazirlamayi dusunuyordum ne zamandir.. Floransa gibi bir sanat sehrine genelde sadece 1-2 gun ayriliyor; dunyanin en onemli muzelerinden biri olan Uffizi Muzesi’ni  gezmek sart ancak  bilet kuyrugu ayri dert , icini gezmek ayri.. Istedim ki neye bakacaginizi sasirarak vakit kaybetmeden hem hizli hem efektif hem farkindalikli bir Uffizi gezisi yapin.
Beni bilenler bilir, bir kultur sanat hastasiyimdir. Bilmeyenlerle hemen tanisalim: Yeni sevgilisiyle sinemaya ilk gidisinde ona “Uc Maymun” filmini izlettirmis tatli bir kisiligim ben. (Aslinda bu onun dayaniklilik testiydi ve bayagi da dayanikli cikti ama sonra yillarca benimle “Sinemaya 5 maymun gelmis gidelim mi ?” diye dalga gecip her festival filmine gitme girisimimde “Dizlerimi sakatladim, doktorum uzun sure oturmami, sinema ve tiyatroya gitmemi yasakladi” cevabi ile intikamini fazlasiyla aldi. 🙂 )
Ne diyordum? Ha Uffizi.. Blog araciligiyla Zehra’ya gelen sorularin cogu “Floransa’da outlet var mi?” seklinde oldugundan simdilik Uffizi’den vazgectim ve bu aralar Sicilya’da bulundugumdan Zehra’nin Sicilya notlarina ekleme yapayim dedim.
Simdi sizi Acitrezza’da mitolojik bir geziye goturmek istiyorum. Sicilya’ya yolunuz duser de insallah buradan bakip gezersiniz..
Acitrezza Catania merkezine arabayla 15-20 dakika uzaklikta, Acicastello bolgesine bagli bir sahil kasabasi. Catania tarafindan sahil yolundan gelirken yaklastiginizda bir kale goreceksiniz: Castello di Aci. Ilk olarak MS 38de Romalilarin yaptigi kaleyi 7. yuzyilda Bizanslilar, 11. yuzyilda Normanlar guclendirmis. Icini gezmek mumkun. 

Castello di Aci, arkasinda Acitrezza Koyu ve adalari
Daha sonra Acitrezza’ya varacaksiniz. Burada tabelalarda sik goreceginiz bir sozcuk “Malavoglia”Acitrezza’nin fahri ismi. Kasabanin sakinlerinden olan Sicilyali yazar Giovanni Verga’nin unlu “I Malavoglia” romani, Acitrezza’da yasayan Malavoglia soyadli balikci bir ailenin hayatini konu aliyor . 2010’da Scimeca ayni isimle filmini cekmis. Festival filmiymis; hay Allah nasil kacirmisim:) 

Acitrezza
Simdi Acitrezza’ya niye geldiginizi acikliyorum: Isole dei Ciclopi yani Kiklop Adalari’ni gormeye!
Once Homeros’un Odysseia’sini alalim elimize..
Odysseus (erken Roma mitolojisinde Ulysseus) Truva Savaslari’ni bitirip Acitrezza’ya gelir. Dinlenmek icin yer ararken bilmeden bir Kiklop (Tepegoz) olan Polyphemos’un magarasina yerlesir. Kavram karisikligi olmasin  diye  Tepegoz diyelim. Bunu goren Tepegoz sinirlenir ve Odysseus’un 6 adamini yer; buna karsilik onlar da cesitli oyunlarla Tepegoz’u kor eder ve gemilerine binerek kacarlar. Cok sinirlenen Tepegoz babasi olan denizler tanrisi Poseidon’a yalvarir, Poseidon denizde firtinalar yaratir. Tepegoz , sinirinden arkalarindan eline gecirdigi kayalari denize firlatir. Odysseus ve ekibi kurtulur, biz fanilere de denize dusen bu kayalari Kiklop Adalari olarak isimlendirip turistlere pazarlamak kalir. 

Kiklop Adalari bu kadarcik…
Gorulecek cok fazla bir sey yok ama degisik bir atmosfer yasamak isterseniz Isole dei Ciclopi tabelasini takip ederek park yeri arayin. 


Limanda iki ayri park yeri var. Arabayi park ettiginiz yerde ucret tarifesi goreceksiniz ama ona aldirmayin cunku Sicilya’da polis park mafyasiyla anlasma halinde. Heryerde yazili tarife var ama para mafyaya odeniyor ; tabii makbuz vermedigi icin polis gelip arabaya ayrica park cezasi yazabiliyor boylece iki taraf da kazaniyor. Siz agzinizi acmadan gorevliye 1 euro verin ,cunku turist oldugunuzu cakarsa 3-5 euro isteyecektir.
Minik limanin sol tarafinda kayiga binmek icin sira goreceksiniz. Adalardan hangisine gideceginizi soracaklar. Uc seceneginiz var:1. La Casetta (la kasetta) , 2. Il Canale (il kanaale), 3. Gli Scogli Bianchi (li sikolyi biyanki) .
En kalabaligi La Casetta, ilk durak, cok kalabalik yer bulamayabilirsiniz. En buyuk ada bu,evcik anlamina geliyor cunku burada minik bir ev var ama yasayan yok. Il Canale  kanal demek cunku iki ada arasindaki kanalda indiriyorlar. Gli Scogli Bianchi ise Beyaz Kayalar demek, adanin arka tarafi ve en guzeli, ancak cok dalga olursa kayikcilar geri almaya gelmiyormus o yuzden cok gideni yok.
Gelen herhangi bir kayiga binip diger yerlere ucretsiz gecilebildigi icin nereye gitmeli diye stres yapmaya gerek yok aslinda.
Sira beklerken kayikcinin baldizi ve arkadaslari ve bilumum tanislari cart diye onunuze gecip kayiga dolusabilir; sinirlenmeyin sakin, onlar icin cok normal:)
Kayikla iki dakikada adaya varacaksiniz, odemeyi donuste  kayiktan inerken yapacaksiniz:3 euro.

Limandan pedalli kayik da kiralanabiliyor aslinda ama 

fiyatlari bilmiyorum.

Kayiktan La Casetta Adasi
Il Canale derseniz sagdaki minikte ineceksiniz.
Biz Il Canale’yi tercih ettik. Kayalarin uzerinde guneslenip denize baliklama atlamaktan ve etraftaki adaciklari incelemekten baska yapacak bir sey yok. 

Karsidaki La Casetta’yi jeolojik olarak incelerseniz alttaki tabakanin
volkanik kayalar oldugunu gorecek ve bunlarin Tepegoz’un degil de
Etna’nin denize firlattigi lav parcalari oldugunu anlayacaksiniz. 
Kiklop Adalari diger uyeleri .. Bunlara “faraglione “deniyor,
Turkcesini bulamadim, denizde sahile yakin vertikal kaya 
adaciklarina verilen isim. Italya’daki en meshurlari Capri,
Acitrezza ve Salento’da…

Tepegoz’un eli ne buyukmus oyle…
Adanin tek sakinleri minik sumuklugiller ailesi..
Cok mutlu gorunuyorlar 🙂
Ama ben orada bir de kugu buldum..Gordunuz mu?
[zehra bural] sasi bakinca evet, bir kugu var
Donus icin saat 6’ya kadar vaktiniz olacak. Gelen kayiklardan herhangi birine binip donebilir, sansiniz varsa sair kayikciya denk gelip birkac dize siir dinleyebilirsiniz. 

Her gittigim yerde oldugu gibi burada da dugune denk geldim

Tum gunuzu gecirecek kadar zamaniniz olmaz diye tahmin ediyorum ama birkac saatinizi ayirabilirsiniz bu otantik yere.
Yemek icin  Lachea Restoran ‘da deniz urunleri oneriliyor ama acele birseyler yemek isterseniz tipik Sicilya atistirmasi yapabilirsiniz: Arancino , Siciliana, Cipollina..
Bunlar baska bir yaziya, kafanizi cok karistirmayayim, nasil olsa daha buralardayim..
Sevgiler..
Isilay Ekin Turkmen (26.07.2012)