Peşinen söylemek istiyorum, bu yazımı İtalya’ya erasmus ile okumaya giden öğrencilere ithaf ediyorum.



2010 yılında Permesso di Soggiorno‘ya nasıl başvurulduğunu anlatmıştım. Şimdi ise bu başvuru formu nasıl doldurulur, bunu anlatacağım. Maalesef bu formun İngilizcesi yok. Bu yüzden elimden geldiğince size hepsini çevirmeye çalıştım. 

Açıklama 1: Başvuru sahibinin adı soyadı ve diğer tüm detayları uydurmadır 🙂 
Açıklama 2: Burada İtalya’ya kaçak yollardan giriş yapanlar için bir bilgi verilmeyecektir. Email atsanız dahi cevap vermiyorum, sonra alınmaca kırılmaca yok 🙂

Permesso di soggiorno başvuru zarfı ve içinden çıkanlar
Permesso di Soggiorno Başvuru Zarfından Çıkanlar 
Öncelikle postaneden aldığınız zarfın içinden neler çıkıyor, onlara bakalım.
– Modulo 1 ve 2
– Tabela Kitapçığı (Tabella) 
– Açıklamalar Kitapçığı (Foglio Note)
– Genel Bilgiler (Informativa Generale) 
– Postane Ödeme Formu (Conti Correnti Postali)

Hayali kahramanımızın adı Ahmet! İtalya’ya Vodafone Italia SRL firmasında 1 yıl çalışmak üzere Floransa (Firenze) merkeze gidiyor. İtalya’da ilk defa çalışma ve oturma iznine başvuracak. Hem Modulo 1’i hem de Modulo 2’yi dolduracak. Eğer erasmus öğrencisi iseniz sadece Modulo 1’i dolduracaksınız. 

Modulo 1
Doldurulmuş formun fotoğraflarını aşağıda bulabilirsiniz. Burada önemli olan yerler şunlar:
– Sayfa 1’in en üstüne pul yapıştırma yeri var. Tekel bayiilerinden 14,62 eur’ya marca da bollo alabilirsiniz. Yapıştırmayı sakın unutmayın. 
– 8. madde Rilascio, ilk defa başvuranlar bunu işaretliyor. Eğer oturma izni yenileniyorsa 9. maddeyi, Rinnovo’yu işaretlemelisiniz. 
– Ahmet ilk defa oturma izni alacağından 14. maddeye de işaret koyuyoruz. 
– 18-19-20. maddeler sadece yenileme yapılıyorsa doldurulacak. Biz burada boş bırakıyoruz. 
– 25. maddede, zarfı teslim ederken toplam kaç sayfa evrak koyduğunuzu yazmanız gerekiyor. yani, pasaport fotokopisi, seyahat sigorta formu, banka hesap kayıtlarınız vs ve modulo 1-2 toplam sayfayı yazıyorsunuz. 
– 54. maddede İtalya’ya hangi araçla girdiğinizi yazın. Uçak, gemi, araba vs.
– Sayfa 4 ile 8 arası Ahmet’i ilgilendirmiyor. Eğer İtalya’da 6 yıldan fazla süredir ikamet ediyorsanız veya evlilik birleşimi ile oturma izni alacaksanız, sizin Carta di Soggiorno’ya başvuru yapmanız gerekiyor. Onun için de bu kısımlar doldurulmalı. Biz doldurmuyoruz çünkü Ahmet 1 yıl kalacak ve çoluk çocuk yok 🙂

permesso di soggiorno başvuru formu modulo 1 sayfa 1
Modulo 1 – Sayfa 1
permesso di soggiorno başvuru formu modulo 1 sayfa 2
Modulo 1 – Sayfa 2
permesso di soggiorno başvuru formu modulo 1 sayfa 3
Modulo 1 – Sayfa 3

permesso di soggiorno başvuru formu modulo 1 sayfa 4
Modulo 1 – Sayfa 4
Modulo 2
Bu form sadece çalışma izni için başvuracaklar tarafından doldurulacak. Yani erasmuslar doldurmayacak. Ahmet bir firmada, kontratlı ve bordrolu bir beyaz yakalı olarak çalışacağından “Lavoro Subordinato” olarak dolduracak. Mavi yakalılar da yine bunu işaretliyor. Danışman olarak çalışacaksanız “Lavoro Autonomo”yu işaretliyorsunuz. Bir sürü kontrat şekli var. Bunları Foglio Note’de okuyabilirsiniz. Ancak sadece İtalyanca açıklama var. Hayali kahramanızmız Ahmet’in doldurulmuş formu aşağıda. 

permesso di soggiorno başvuru formu modulo 2 sayfa 1
Modulo 2 – Sayfa 1

permesso di soggiorno başvuru formu modulo 2 sayfa 2
Modulo 2 – Sayfa 2

permesso di soggiorno başvuru formu modulo 2 sayfa 3
Modulo 2 – Sayfa 3

Postane ödeme formu, yani conte corrente postali. Burada Ahmet 1 sene çalışacağından 127,30 eur ödeyecek. Postane ödeme aldıktan sonra size ödediğinize dair bir parçasını verecekler. Bunun yanında “Ricevuto” denilen ve kesinlikle gözünüzden sakınmanız gereken bir belge daha verecekler. Bu ricevuta sizin İtalya’da oturma iznine başvurduğunuzun kanıtı, sakın kaybetmeyin! Bir de questuraya ne zaman gideceğiniz ile ilgili bir kağıt daha verilecek. Bu 3 belge ile randevu tarihiniz gelince, questuraya gidip parmak izi vereceksiniz. 

conte correnti postali
Postane Ödeme Formu


Son olarak zarfın sizin başvurduğunuz postaneden Roma’ya yollanması için 30 eur ödemeniz gerekiyor. Ahmet toplam olarak 171,92 eur harcayarak oturma izni başvurusunu yapmış oluyor.