Herkese merhaba,

Artık bir youtuber olduğum için buraları iyice boşladım ancak youtubeda vlog olarak hazırladığım İtalya’da Nasıl İş Bulunur videosunda anlattıklarımı madde madde burada anlatmak istiyorum. Videoyu izlemek isterseniz hemen aşağıda bulabilirsiniz. 

İtalya’da çalışmak isteyenlere kendi yaşadıklarım doğrultusunda tavsiyeler vermeye çalışıyorum. İtalya’ya nasıl iş araması yapabilirsiniz, öğrenciler hangi işleri yapabilir, İtalyancayı çok iyi bilmeden yapabileceğiniz işler gibi fikirleri sizlere anlatmaya çalışacağım. Gelin başlayalım … Bir de dostça bir hatırlatma yapayım ki gereksiz mesajlaşmayı önlemiş olalım. Ben kesinlikle iş bulup sizin adınıza bir yerleri arayıp, sizin için görüşme yapmıyorum. Lütfen bu gibi istekleri hiç bir zaman bana iletmeyin 🙂
– İtalya’da asgari ücret yok, bu bana çok sorulan bir soru, peşinen cevaplamak istedim.
– İlk tavsiye mutlaka ama mutlaka çok iyi İngilizce ve tabii İtalya’da yaşayacağınız için İtalyanca konuşun. Bilmiyorsanız da öğrenin, özellikle genç arkadaşlarıma rica, yabancı dil bilmeden ufkunuzu genişletemezsiniz.
– İtalya ile ilgili network kurmaya çalışın. Nasıl mı? Mesela şu andaki işiniz İtalya ile ilgili bir iş mi? Değilse değiştirin ve İtalya ile çalışan bir firma bulun. İtalya ile çalışan firmada siz İtalya’ya gidebilecek özelliklere sahip misiniz? Bir olasılık olduğunda İtalya’ya ilk gönderilecek kişi siz misiniz? Değilseniz ilk akla gelen siz olun! İtalyanlarla ilişki kurun, arayıp sorun, hevesli olduğunuzu gösteri vs vs vs.
– İtalya’daki fuarları gezin! Burada Türkiye ile iş yapmak isteyen bir çok firma oluyor. Bu firmalarla ikili ilişkiler başlatın. Fuar işini sakın küçümsemeyin, buradan çok iyi işler başlatılabiliyor, bizzat şahidim.
– İtalyan Ticaret Odaları (İstanbul ve İzmir), buralarla iletişime geçip Türkiye’de faaliyet gösteren İtalyan firmaların isimlerini isteyin. Hatta burada iş ilanları da olabiliyor, bir sorun derim.
İtalyan Ticaret Odası Derneği (İstanbul) http://www.cciist.com/tr/İtalyan Ticaret Odası (İzmir) http://www.cciizmir.org/
– Milano ve Roma Ticaret Ateşeliklerinden İtalya’da faaliyet gösteren Türk firmalarının isimlerini isteyebilirsiniz.
Milano Ticaret Ateşeliği milano@ticaret.gov.tr Roma Ticaret Ateşeliği roma@ticaret.gov.tr
– Türkiye’de çalışan İtalyan expatlarla dostluk kurun, çok işe yarıyor. Hem de İtalyanca seviyeniz gelişir.
Öğrencilere yapabilecekleri iş tavsiyelerim
Öğrencilerin çalışma saatleri ile ilgili şehir efsaneleri dolaşıyor 🙂 Son kanunda haftalık saat sınırını bilmiyorum ama öyle 30 saat falan değil. Yau ben 45 saat çalışıyorum, öğrenci 30 saat nasıl çalışsın? 10 saat falan max olması gerek.

Glovo, Uber Eats, Just Eat , Deliveroo gibi evlere paket servis firmalarında çalışabilirsiniz.
– Kafelerde garsonluk, bulaşık işi vs.
– İngilizce bilenler yabancılara babysitting yapabilir, çok iş var, yaklaşık 10 eur/saat.