Milli Bayramlar:
1 Ocak: Yilbasi
17 Mart (Unità d’Italia): 1861 yilinda Italya’nin birlesmesi kutlaniyor. 2011 yilinda 150. yil serefinde cok buyuk solenlerle kutlandi.
![]() |
150. yil icin yapilan afis |
![]() |
17 Mart 2011 – Ponte Vecchio Italyan Bayragi renkleriyle |
25 Nisan: 1945 yilinda 2. Dunya Savasi’nin bitisi ve Nazilerin Italya’yi terk edisi Ulusal bayram olarak kutlaniyor.
1 Mayis: Isci Bayrami
2 Haziran: Italya’nin 1946 yilinda Italya Cumhuriyeti’nin dogusu ve krallik yonetiminin bitisi kutlaniyor
Dini Bayramlar:
6 Ocak Epifania : Noel kutlamalarinin bittigi cocuk bayrami. Inanisa gore Bebek Isa’ya hediye goturmek isteyen Uc Kral (Muneccimler) Gaspar, Melkior ve Baltazar yolda yasli bir kadindan (Befana) yardim isterler ancak kadin yardim etmez. Bu yasli kadin daha sonra pisman olur ve belki Bebek Isa’dir diye tum evlerin bacasina hediye birakir. Hristiyan inanisina gore 5 Ocak’i 6 Ocak’a baglayan gece Befana catilarda gezip bacalardan girip iyi cocuklara guzel hediyeler, uslu durmayanlara ise komur birakiyor.
![]() |
La Befana |
19 Mart San Giuseppe (St Joseph) -Festa del Papà (Babalar Gunu): Dunya’da Haziran ayinin 3. pazar gunu kutlansa bile Italya’da Isa’nin babasi St Joseph serefine 19 Mart’da kutlaniyor. Bayramin ozel tatlisi Zeppola, yani bizim ekmek hamurunu kizartip ustune pudra sekeri dokulmus hali.
![]() |
Zeppola |
Paskalya (Pasqua): Hristiyanlik aleminin en onemli bayramidirve Isa Mesih’in dirilisi kutlanir. Bu bayramin tarihi her sene degismesine ragmen Mart sonu ile Nisan sonu doneminde bir pazar gunu kutlanir. Paskalya tarihinden once 40 gun oruc tutulur ve oruc baslamadan once tum Italya karnavallarla kutlamalar yapar. Ben kucukken Istanbul’daki eski oturdugumuz mahallede alt komsumuz Madam diye cagirdigimiz bir ermeniydi. Paskalya’da bize kirmiziya boyanmis gercek yumurta getirirdi. Gunumuzde olay biraz ticari oldu ve icinden oyuncak cikan yumurtalar hediye ediliyor.
15 Agustos Hz. Meryem’in Goge Yukselisi (Assunzione di Maria): Hristiyanlik aleminin en onemli bayramlarindandir ve Isa Mesih’in annesi Bakire Meryem’in cennete yukselisi kutlanir. Tum Italya’da herkes tatildedir. Sakin bu donemde Italya’ya gelmeyin cunku kimseyi bulamazsiniz.
1 Kasim Azizler Gunu (La festa di Ognissanti): Kiliselerin bilinen ve bilinmeyen tum azizlerinin kutsandigi bayramdir.
8 Aralik Meryem Ana Gunu (Immacolata Concezione): Isa Mesih’in gunahsiz olarak Bakire Meryem’in rahmine dustugu gundur.
25 Aralik Noel Bayrami (Natale): En onemli Hristiyan bayramlarindandir. Isa Mesih’in dogum gunu kiliselerde ilahiler esliginde kutlanir. Aileler bir araya gelip yemek yerler.
Merhaba biz 15 ağustosta romada olacağız hiçbir yer açık olmayacak mı şimdi? ne yapmalıyız? teşekkürler.
BeğenBeğen
rmerhaba, oncelikle simdiden iyi tatiler. Roma merkez her zaman turistler icin acik ancak sonucta bu bir dini bayram ve yaz tatili ile mutlaka birlesiyor. cogu yer kapali olur ancak muzeler falan acik olacaktir. italya genel olarak 10 agusos ile 30 agustos arasi tatilde oluyor. fabrikalar bakim icin kapaniyor ve butun italyanlar da denize dogru kaciyor 🙂 gurbetciler de Turkiye'ye kosuyor :)sevgilerZehra
BeğenBeğen
15 Ağustos'ta Milano'daydık ve gün boyu açlıktan ölecektik. Bisküvi makinasından bisküvülerle geçiştirmiştik. Tam umudumuz kaybediyorduk ki Türk Dönerci çıktı karşımıza. Mahalle gangsta mahallesi gibi bir yerdi ve köşe başında duran gençler hep bize bakıyordu. Sanırım müslüman mahallesiydi 🙂
BeğenBeğen
vallaha ben olabildigi kadar herkesi uyarmaya calisiyorum ama o donem italya'ya turlar cok ucuz oluyor.
BeğenBeğen