Gerhard Wolf – Ponte Vecchio

Geçenlerde youtube kanalımdaki Ponte Santa Trinita videosuna bir yorum geldi. “2. Dünya Savaşı’nda İtalya ve Almanya beraber Mihver İttifakındalardı, Almanya neden İtalya’yı bombalasın ki ?” diye bir soru geldi. Orada cevabı yazdım ancak burada da anlatmak istedim. Bu bilgiler sıkıcı gelebilir ancak Floransa ve İtalya sadece pizzadan ve şaraptan ibaret değil. Bu topraklarda dünyanın her yerinde olduğu gibi çok acılar yaşanmış, bunları bilerek gezmek sanki daha ruhunu anlayarak, orayı tam olarak yaşamak gibi geliyor. Hoş, anlasak nolacak, o da var. Dünyada milyonlarca insan hala Hitler ruh hastasının düşüncelerini destekliyor, ne acı!  

Mihver Kuvvetleri: Almanya, İtalya ve Japonya Müttefik Kuvvetler: Birleşik Krallık, SSCB, ABD, Çin ve Fransa

İtalya, teslim olan ilk Mihver kuvvetiydi. İtalyan Faşist Partisi liderlerinin Faşist lider ve İtalyan diktatör Benito Mussolini’yi görevden almasından altı hafta sonra İtalya, 8 Eylül 1943’te Müttefik kuvvetlerine teslim oldu. Floransa 1943-44 yıllarında Almanya’nın işgali altındaydı. 25 Eylül 1943 yılında İttifak Devletleri Floransa’yı bombalayarak bir çok binanın yıkılmasına ve sivilin ölmesine sebep olmuşlardır. Yenildiğini anlayan Almanlar İtalya’da geri çekilirken her yeri yakıp yıkarak çekilmişlerdir. Burada konumuz Gerhard Wolf’a geliyor. 

Floransa’da Ponte Vecchio’nun tam ortasında, Rolex mağazasının olduğu duvarda bu resimdeki yazıyı göreceksiniz. İtalyanca yazılmış, çoğu turist anlamıyor. Bu video da kendisinden bahsetmiştim, Gerald Wolf, bu dönemde Floransa’da yaşayan bir Alman senatör. Almanların Ponte Vecchio dahil bütün Floransa köprülerini bombalayacaklarının haberini alıyor. Canı pahasına Ponte Vecchio’nun bombalanması önleyerek ve Floransa’da yaşan binlerce Yahudi kökenli İtalyanı holokosttan kurtarmıştır. Wolf’a Almanların Roma Büyükelçi yardımcısı Rudolf Rahn da yardım etmiştir. Yani bugün Ponte Vecchio’da bol bol foto çekiyorsak bu insanların sayesindedir. 1955 yılında Floransa Belediyesi Wolf’a Floransa Onursal Vatadandaşlık ünvanını vermiştir. 

Çok çetin çatışmalarla geçen İtalya Cephesi, 29 Nisan 1945’te İtalya topraklarındaki Alman birliklerinin Müttefikler’e yenilmesi ve İtalya’nın kayıtsız şartsız teslim olması ile cephe kapanmıştır. 8 Mayıs 1945’te SSCB ve Polonya’nın Berlin’in ele geçirmesiyle Almanya resmen yenilmiştir ve bir çok tarihçiye göre 2. Dünya Savaşı’nın bitimi bu tarih olarak kabul edilir. Ancak Asya’da savaş 15 Ağustos 1945’te Japonya’nın teslim olmasıyla daha geç bitmiştir. Bazı tarihçiler 8 Mayıs’ı bazı tarihçiler ise 15 Ağustos’u 2. Dünya Savaşı’nın bitiş tarihi olarak kabul eder.

Reklam