Türkiye’deki Vatan Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Hürriyet Meydanı … Hepsinin aynısı İtalya’da da var ama bir de kişilere ithaf edilmiş caddeler, meydanlar var. Bir ara buraya yazarım diye not alıyordum ve bugün başlıyorum. Bu kişilerin kimler oldukları, İtalya için önemlerinden azıcık bahsedeceğim. Böylece ben de öğrenmiş olurum 🙂

Vittorio Emmanuel II
1861 yılında çekilmiş bir fotoğraf

Vittorio Emmanuel II:

İtalyanlar ona “Padre della Patria” yani “Vatanın Babası” diyorlar. Neredeyse bütün büyük meydanların ismi Vittorio Emmanuel II’dir. Roma’da Piazza Venezia’da dev V. E. II heykelini  benim İtalya’daki en favori heykelimdir. Belirteyim, İtalyanlar genellikle bu heykeli hiç beğenmezler ve düğün pastasını andırdığı için “yaş pasta” derler.
   
Vittorio Emmanule II 14 Mart 1820 yılında Sardenya Kralı’nın en büyük oğlu olarak Torino’da dünyaya gelmiş. İlk gençlik yılları Floransa’da geçiyor. Bu dönemde politika, savaş sanatı ve sporla ilgileniyor. 1842 yılında kuzeni Avusturya prensesi Adelaide ile evleniyor. 1848 yılındaki 1. İtalya Bağımsılık savaşında babasının kumandanlığındaki orduda görev alıyor. Bu savaşın sonunda Sardenya Krallığı Avusturya İmparatorluğu karşısında acı bir yenilgi alınca 1849 yılında V. Emmanuel II krallığa oturuyor. Bir çok değişiklikten sonra 1852 yılında Camillo di Cavour’u  başbakan olarak atıyor. Politik zekası çok kuvvetli olan Cavour sayesinde V. E. II İtalya’nın birleşmesinin sembolü oluyor. 1859 yılında Fransa Krallığı ittifakıyla birlikte Avusturya İmparatorluğu’na karşı verdikleri 2. İtalya Bağımsılık savaşının sonunda Milano (Lombardiya Krallığı) Sardenya Krallığına geçiyor. Bunu takiben Tosacana, Bologna, Parma ve Modena Krallıkları da Sardenya ile birleşmek istediklerini bildiriyorlar. 1861 yılında Sicilya ve Napoli Krallıkları da Sardenya Krallığı ile birleşince V. Emmanuel II kendi krallığını, yani bugünkü İtalya’yı kurmuş oluyor. Bu savaşın sonunda Nice ve Savoy Fransa’nın oluyor. 1866 yılındaki 3. İtalya Bağımsılık Savaşında Prusya ittifakıyla yine Avusturya İmparatorluğu ile savaşılıyor. Prusya’nın Avusturya’yı yenmesi sonucu Veneto İtalya’nın ve Viyana ise Avusturya’nın oluyor. 1870 yılında Prusya ile Fransa arasındaki savaş sonunda Fransız güçlerin Roma’dan çekilmesini fırsat bilen İtalyan güçler 20 Eylül 1870’de Roma’yı kontrollerine geçiriyorlar. Bundan sonra Roma başkent oluyor. V. E. II 9 Ocak 1878 yılında  öldü. Mezarı Roma’daki Pantheon içindedir.

V. E. II’nin Roma Pantheon’daki mezarı


Reklam