Bugunlerde Italya gundeminde ekonomik krizden cok 13 Ocak 2012’de meydana gelen gemi kazasi var. Her gece programlarda tartisilir oldu. Benim 2-3 gundur aklimda baska sorun var, onunla ilgili yazmak istiyorum. Oncelikle belirteyim, servet dusmani kesinlikle degilim, parayi da cok cok severim. Aklimdaki soru su; Costa Concordia’da kaybolan turistlerin cani can da Afrika’dan kacmak icin insan tacirlerine binlerce euro veren Afrikali multecilerin can can degil mi?
Lampedusa Adasi, Sicilya’nin guneyinde ve Tunus’un dogusunda. Insan tacirleri kacak Afrikalilari buraya atip kaderlerine terk ediyorlar. Tabii tasima Costa Concordia standartlarinda degil. Nisan 2011’de kacaklari tasiyan bir geminin batmasiyla 250 kacak Afrikali kayboldu. Arama kurtama calismalari tahmin edeceginiz gibi gunlerce surmedi. Kaybolanlarin cogu kadin ve cocuklar. Haber oyle medyada cok da yer almadi. Nasilsa onlardan cok var, bunlar batsa da yenileri gelecek. TG 24 Haberi
Yine 2011 baharinda, Arap baharindan kacanlarin Fransa’ya gitmek icin ilk duraklari Lampedusa Adasi olmustu. Bu kucucuk adanin kacak misafirlerinin sayisi inanilmaz boyutlara ulasinca (yanlis hatirlamiyorsam 25000 civarindaydi) ada sakinleri donemin basbakani Berlusconi’den yardim istemislerdi. Berlusconi BM’den yardim alip Fransa’ya gecmek isteyen herkese schengen vizesi vermisti. Hatta bu durum Fransa ile Italya arasinda gerginlige yol acmisti. Fransa Italya ile sinirini (Ventimigla) kapatmisti. Zaten Fransa somurmeye gelince en on sirada yer alir ama yardim etmeye gelince de arazi olur. O gocmenlerin 10000 kadari Italya’nin sehirlerine dagitilmisti.
Butun bunlar insanlari Avrupa’ya kacmaktan alakoyuyor mu? Maalesef hayir, bu insanlik disi insan ticareti her gun devam ediyor.