1 Kadın 1 Erkek Sevgililer Günü

Ozan haklı, rahmetli San Valentino erkekler her yıl 14 Şubat gecesi kazıklansınlar diye o kadar çifti evlendirmedi. 

34 yıllık geçmişimde sadece 2 defa kutlamaya nail oldugum bu özel günün diğer günlerden farkını pek anladığımı söyleyemem. Sanırım kutladığım beyfendiler de öyle düşünüyorlardı ki birinde hediye olarak “Makarna Kitabı” hediye edildi. Diğerinde hediye alıp almadığımı maalesef hatırlamıyorum. Herhalde bir gül falan bir şey getirmiştir diye düşünüyorum. Galiba deliye her gün bayram, bana da her gün sevgililer günü 🙂

Şimdiiii, bu blogda sizlere İtalya’yı ve İtalyan kültürünü bilgim elverdiğince anlatmaya çalıştığıma göre Terni, Umbria’dan San Valentino’yu da anlatmam gerektiğini düşünüyorum. Aslında kendisi ile ilgili bilgiler çok net değil ama internette güvenilir kaynaklardan okuduklarım sonucunda, en yaygın olan inanışı, çok uzatmadan derleyip toparlayıp sizlere aktarıyorum. Daha çok dini yönünü anlatmışlar. Ben aşk meşk yönünü anlatmayı tercih ediyorum! Çünkü tutti abbiamo bisogno d’amore!

San Valentino
San Valentino

Sevgililer günü aslen Eski Roma İmparatorluğu dönemde başlıyor. 13-15 Şubat tarihlerinde kutlanan Lupercalia(okunuşu Luperkalia) bayramı, Roma’yı kötülüklerden arındırıp sağlığın ve doğurganlığın kutlandığı bir bayramdı. Hatta siz takipçilerime söyle bir bilgi vereyim, William Shakespeare’nin Julius Ceasar’ı Lupercalia döneminde başlar. 14 Şubat ise, evlilik ve kadınlık tanrıçası olan Juno’ya duyulan saygının sembolü olarak kutlanıyormuş. O dönemde Roma halkı çok katı kurallar içinde yaşadıklarından kadın erkek ilişkileri öyle şimdiki gibi rahat rahat sürdürülemezmiş. Roma malum dünyanın testesteron merkezi, naapsın yavrucuklar, bu bayramı iple çekiyorlarmış. Anlatılana göre genç kızlar Lupercalia bayramından önce isimlerini küçük kağıtlara yazıp kavanozlara koyarlarmış. Romalı yağız delikanlılar buradan kura çekip Lupercalia bayramında beraber olacakları kızı seçerlermiş. Bayramdan sonra da beraber olmaya karar veren çiftler hemen evlendiriliyorlarmış. Aaah ah, bu erkeklerin çektiği nedir sevgili dostlarım? Romalı hatunlar sevişmek için, Imparator 2. Claudius ise savaşmak için erkek istiyormuş. İmparator bakıyor, bu cadaloz Romalı kadınlar erkeklerin akıllarını başlarından alıyorlar, derhal evliliği yasaklıyor. Bizim sevgili San Valentino o dönemde Roma’da yaşıyormuş. 2. Claudius’un bu yasağına rağmen sevenleri gizli gizli evlendirmeye devam etmiş. Tabii çok geçmeden imparator bunu öğrenmiş ve maalesef San Valentino öldürülmüş. Rahmetli 14 Subat 270 yılında gömülüyor. Daha sonra ise şimdiki mezarı Terni’ye naklediliyor.

 
San Valentino Kilisesi – Terni

 

San Valentino – Terni

Ölümünden 226 yıl sonra, 496 yılında, Papa Gelasius 14 Şubat’ı, imparator Claudius’a karşı çıkan San Valentino’yu onurlandırmak için San Valentino günü olarak ilan ediyor. Bundan sonra her yıl, bu günde sevgililer San Valentino’yu anmak için birbirlerine romantik mesajlar yollamaya başlıyorlar. Olayın ticarete dökülmesi ise çok enteresandır(!), Amerikalıların bu günü keşfetmesiyle başlıyor. 1800lü yıllarda kartpostal yollanarak başlanan ticaretin günümüzde geldiği durum ortada.

2006 yılında 6 ay Umbria Bölgesi’nde yaşadığımdan oraya karşı değişik bir sevgim var. Umaria için “İtalya’nın yesil kalbi” diyorlar. Çok turistik bir bölge değil ama gastronomi ve doğa turizmi için tercih edilebilir. Toplu taşıma ile Terni’ye ulaşım çok kolay değil. İtalya seyahatinizde yolunuz Terni’nin oralara düşerse mutlaka San Valentino Kilisesi’ni de ziyaret edin. 

Aşkla kalın!


http://www.sanvalentinoterni.com/
http://www.bellaumbria.net
http://www.comune.terni.it/