Bir dili, kültürü, insanları vs. öğrenmek istiyorsanız ilk öğrenmeniz gereken şeylerden biri de o kültürün batıl inançlarıdır. Burada yaşamaya başlamadan önce sadece birini biliyordum. Diğerlerini de bazen kitaplardan bazen de tecrübe yoluyla öğreniyorum. Gelin birkaç tanesini sizinle paylaşayım.
– Şemsiye ile bir dükkana girmek: Bu benim ilk öğrendiğim batıl inanç oldu. Söylemesi ayıptır benim çok kıymet verdiğim bir şemsiyem var. Nazar değmesin, 2004 yılından beri sevgiyle kullanırım. Perugia’da yaşadığım ilk günlerde şemsiyeyi kapatıp laylaylay bir mağazaya dalınca görevlinin sert tepkisiyle karşılaşmıştım. Meğer kapatsanız da şemsiye ile içeri girmek uğursuzluk sayılıyormuş. Kapatıp kapının önündeki şemsiyeliğe bırakacaksınız. Ancak bir sorun var, malum İtalya hırsızlarıyla ünlü bir memleket. O bıraktığınız şemsiye çok kolayca çalınabiliyor. Baktınız sizinkisi çalınmış, siz de aynen başkalarının şemsiyelerinden birini seçip yolunuza devam ediyorsunuz. Ben kıymetli şemsiyem için şöyle çözüm buldum; yanımda ona özel torba taşıyorum. Mağazaya girmeden özel torbasına koyup bir güzel çantama yerleştiriyorum. Böylece hem ben hem de İtalyanlar mutlu oluyor.
– Hazır şemsiyeden başladık, devam edelim. İtalya’da şemsiye veya mendil asla hediye edilmez. Ya yağmur ya da gözyaşı getireceğine inanılır. Eğer şemsiye hediye edeceğiniz tuttuysa şöyle çözüm bulmuşlar; hediye ettiğiniz kişiden şemsiye veya mendil karşılığı 1 cent alıyorsunuz. Böylece para aldığınız için o hediyeden sayılmıyor.
– Şemsiyeye benzer olarak makas veya bıçak da hediye edilmiyor. Hediye veren ile alanın dostlukları bozulacağına inanılıyor. Yine hediye edeceğiniz tuttuysa 1 cent kuralı devreye giriyor.
– Şapkayı yatağın üstüne asla bırakmazlar. Yatak üstüne şapkasını bırakanın o odadan bir daha asla çıkamayacağına inanılıyor.
– Yatak üstüne para da bırakmıyorlar. Bırakılan paranın doktora gideceğine inanıyorlar.
–  Zeytinyağ bu memlekette çok kıymetli olduğundan ortaya çıkmış bir batıl inanç: zeytinyağ şişesi kırılırsa bunun uğursuzluk getireceğine inanıyorlar.
– Evlenmemiş bir kızın ayaklarının altını süpürürseniz o kızın evde kalacağına inanıyorlar. Yeni nesil İtalyan kızlar buna şöyle çözüm bulmuşlar, evleri hiç temizlemiyorlar.
– Bir başka inanç ise 17 sayısı. Dünyada 13 sayısı ve 13. Cuma uğursuz kabul edilse de bu sadece İtalya’da  17 sayısı ve 17. Cuma olarak kabul edilmiş. 17 sayısının uğursuzluğu Katolik meshebi ile alakalı sanırım ama detayını bilmiyorum. Geçenlerde Lufthansa ile Münih-Floransa uçuşunda dikkatimi çekti. Lufthansa uçağında ne 13. ne de 17. Sıra numaralı koltuklar vardı. Almanlar da komşularının uğursuzluk inancına saygılılar anlaşılan.
– Biz nazar değmesin diye tahtaya vururuz. İtalyanlar ise parmaklarını kurt işareti şekline getirip demire vuruyorlar.
aman da aman nazar değmez inşallah