1000 Miglia (mille miğlia okunur) benim gecen sene tesadufen tanistigim ama Italya’da cok meshur olan bir otomobil yarisi. 2012 yilinda 16-20 Mayis tarihleri arasinda kosulacak. Yaris tarihi yaklastigindan hemen size hikayesini anlatmak istedim. Birazdan okuyacaksiniz ama artik yaris olarak degil de antika araclari sergileme amacli kosuluyor. 

2012 Yilinin Rotasi 

1938 yilindaki yarisi kazanan Alfa Romeo 8C 2900B MM
Pilot Clemente Biondetti
Ilk Italyan Grand Prix’i 1921 yilinda Brescia Sehri’nin yakinindaki Montichiari pistinde yapilmis. Ancak ertesi yil organizatorler yarisin Milano yakinlarindaki Monza pistinde yapilmasina karar veriyorlar. Bu karar Brescia ile Milano Otomobil Kulupleri’nin aralarinin acilmasina ve Brescia halkinin cok uzulmesine neden oluyor. Brescia Otomobil Kulubu de yeni bir yaris duzenleyerek hem halkin gonlunu almak istiyor, hem de otomobil yarisindaki tecrubelerini gosterip Monza yarislarina sanlarina yakisir bir cevap vermek istiyorlar. Tabii gunumuzde de oldugu gibi otomobil kuluplerinin yoneticileri ayni zamanda parlementerlerden olustugu icin kimse kimseyi incitmek istemiyor. Sonucta Bresciali zenginler toplanip birden fazla sehri kapsayacak, otomobilleri potansiyel alicilarin ayagina goturecek bir organizasyon duzenlemeye karar veriyorlar. O zamanki Italyan Hukumeti de yarisin otomotiv sektorune canlilik getirecegini dusundugunden destegini esirgemiyor. Sonucta Brescia-Roma arasinda kosulacak ve yaklasik 1600 km surecek yarisin temelleri atiliyor. Bazi politikacilar fasizmden dolayi bu yarisin cok tehlikeli olacagini savunuyorlar ama yaris yapilmaya baslaniyor. Yarisin isminin bulunmasi hemen olmuyor. Tren tarifesini andirmamasi gerektiginden Brescia-Roma-Brescia gibi isimler hemen eleniyor. Onceleri Numero Unico iken 1600 kmnin yaklasik 1000 mile tekabul etmesinden dolayi yarisin adinin bin mil anlamina gelen ‘Mille Miglia’ olmasina karar veriyorlar. Enzo Ferrari bu yaris icin ‘Dunya’nin En Guzel Yarisi’ dedigi icin organizatorler de onun anisina yarisi boyle cagiriyorlar. 

Ilk yarisi 1927 yilinda Giuseppe Morandi kazaniyor. 21 saat 5 dakikada yarisi tamamliyor. Mille Miglia yarislari 2. Dunya Savasi’na kadar 13 defa ve savastan sonra 1957 yilina kadar 11 defa olmak uzere toplam 24 defa kosuluyor. Musollini 1938 yilindaki yaristaki kazada seyirciler olunce yarisi durduruyor. 1941 yilinda tekrar kosulmaya basladiginda ise savasdan dolayi, sadece Kuzey Italya’yi kapsayacak bir parkur belirleniyor. 

1957 yilinda yasanan iki tane olumlu kaza sonucu yaris yasaklaniyor. Birinci kaza, Ferrari suruculeri Portago ve Nelson ile birlikte dokuz seyircinin (besi cocuk) olmesi ile sonuclanan ve digeri ise, Triumph TR3 surucusu Gottgens’in olumuyle sonuclanan kaza. 1927-1957 yillari arasinda yarislarda tam 56 kisi hayatini kaybediyor.

1958-1961 yillarinda gosteri amacli, hiz kurallari cercevesinde yarisiliyor ama bu devam etmiyor. 1977 yilindan itibaren yarisin adi ‘Mille Miglia Storica (tarihi Bin Mil)’ olarak degistiriliyor ve 1957 oncesi yarisan araclarin gosterildigi bir acik hava muze gosteri halini aliyor. Bu gosterilere bazen unluler de katiliyor. Ornegin 2012 yilindaki kosuya FIAT’in baskani John Elkann ve esi FIAT 52′ 8V ile katilacaklar. 

Rowen Atkinson – 2011

Mika Hakkinen – 2011

1956 FERRARI 290 MM

Roma’dan bir fotograf

Bu sene 19 Mayis’da Floransa’da olacaklar. Maalesef ben kaciriyorum cunku canim cigerim Istanbul’da olacagim. Burada olacaklar iyi seyirler dilerim.

Mille Miglia ile ilgili notlar:
– Alitalia’nin seyahat programinin adi Mille Miglia
– Chevrolet Corvette modelinde kullandigi kirmizinin adi Mille Miglia Red
– Unlu bir ceket markasinin adi