
Giulio Regeni için Adalet (tam çevirisi Giulio Regeni için gerçek)
İtalya ziyaretinizde bir çok binada üzerinde ‘verità per Giulio Regeni’ yazan bir sarı pankartlar dikkatinizi çekmiştir (veya bu yazıdan sonra dikkatinizi çekebilir). Peki kim Giulio Regeni ve neden öldürüldü?
15 Ocak 1988, 3 Şubat 2016’da Kahire İskenderiye arasındaki çölde ceseti bulunan, Cambridge Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan İtalyan Giulio Regeni’nin doğum günü. Eğer yaşıyor olsaydı bugün 32 yaşında olacaktı.
Peki neden ve kim tarafından öldürüldü? Üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen halen çözülemedi ve muhtemelen de çözülmeyecek. İtalyan savcılar Mısır makamlarını soruşturmayı yanlış yönlendirmekle(önce trafik kazası, sonra homoseksüel bir cinayet olduğu gibi yalanlar) suçluyorlar ancak hala bir sonuca ulaşılmadı. Mısır ise kesinlikle gerçeği paylaşma taraftarı değil. İki taraf da top çeviriyor. Bir gerçek var ki, Giulio kaybolduğu 25 Ocak ile 1 Şubat arasında ağır derecede işkenceye maruz kalmış, vücudunda çok sayıda kırık, darp izi ve yanıklar oluşmuş, muhtemelen boyun kemiğinin kırılması sonucu ölmüş olduğu. Giulio, Mısır’da çok hassas bir konu olan işçi sendikaları ve aktivistlerle ilgili bir araştırma için Mısır’da bulunuyordu. Ancak öldürülmesini gerektirecek kadar hangi önemli bilgilere sahipti, bilinmiyor. Çok iyi derecede İngilizce, İspanyolca, Almanca ve Arapça konuşan Giulio, Orta Doğu konusunda uzman bir yazardı. Sakin karakteri ve güçlü iletişim özelliklerinden dolayı tam bir dünya vatandaşı olan Giulio, geleceğin diplomatı olarak gören eğitmenleri bunun Mısır ve bir çok ülke için bir tehdit oluşturacağını düşünüyorlar. İtalyan kamuoyunun bu kadar hassasiyeti olmasaydı bu dava çoktan kapatılırdı ancak İtalyanlar Giulio için adalet arayışını bırakmıyorlar. Bu 25 Ocak günü bir çok İtalyan meydanında yine aynı soru sorulacak, Verità per Giulio Regeni!
Peki İtalya Mısır’a bir yaptırım uyguladı mı? Uygulamış gibi yaptı, 2016 yılında Mısır büyükelçisini geri çekti ancak 2017’de her şey normale döndü. ENI, İtalya’nın en büyük petrol ve gaz şirketi, Mısır’da bir çok petrol kuyusunun işletmesini yürütüyor. Konu petrol olunca herkes ölebilir ve öldürülebilir, öyle değil mi? İtalya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir belgeye göre Mısır, 2018’de İtalya’dan silah, mühimmat ve güvenlik bilgi sistemleri ithal eden onuncu ülke oldu. Böylece kan parasını ödemiş oluyor, öyle değil mi? Son yıllarda sağ kanadın yönetime gelmesiyle sarı pankartlar da yavaş yavaş binalardan inmeye başladı. Hatta faşistler daha ileri giderek Giulio’yu islamcı, İngiliz ajanı, komünist ve zecca rossa (İtalya’da solcuları aşağılamak için söylenen bir lakap, kırmızı kene demek). Yani Giulio bu sefer İtalya’da, kendi ülkesinde bir sefer daha öldürülüyordu. Maalesef bu zalimlik karşısında söylenecek söz yok, ki Giulio’nun ailesi de sessiz kalıp adaleti aramaya devam ediyorlar.