Il Permesso di Soggiorno – Oturma İznini almak

Örnek Permesso di Soggiorno Kartı

Her schengen vizesi geçen ülkede olduğu gibi İtalya’da da 90 gün hiç bir yere başvuru yapmadan kalabiliyorsunuz. Bunun için vize sürenizin 90 gün geçerli olduğundan mutlaka emin olun. Eğer 90 günden fazla kalacaksanız mutlaka bulunduğunuz bölgedeki Questura’ya (Emniyet Müdürlüğü) başvurmanız gerekiyor. Çok karışık değil ama ben sırasıyla hepsini anlatayım.
Eğer firmanız sizi İtalya’ya transfer ediyorsa ve büyük bir firmaysa işiniz çok kolay. Bütün bu yasal işlemlerle uğraşan kişiler oluyor ve siz sadece gerektiği zaman imza atıp belgelerinizi alıyorsunuz. Eğer benim gibi hiç kimsenin olmadığı ofise tek başınıza yollanıyorsanız aşağıdakileri okumanızı tavsiye ederim. Bir de bol şanslar dilerim 🙂 3 kelime italyancamla neler halletiğime bazen ben de şaşırıyorum. Bana da yardım edenler oldu ama onlar bizim firmanın elemanları olmadıklarından bir noktadan sonra her şeyi tek başıma yapmak zorunda kaldım.
İtalya vizesi alırken gerekli olan evrakların listesini bu adreste bulabilirsiniz http://www.esteri.it/visti/index_eng.asp Bunlara ilave evraklar da istenebiliyor, uçak rezervasyonları, seyahat sigortası gibi. İtalya vizesini Türkiye’de IDATA veriyor. Oradan da bilgi alabilirsiniz http://www.idata.com.tr/ Çalışma vizesi alacaksanız muhtemelen konsolosluğa gitmeniz gerekebilir. Evrakları teslim ettikten 5 gün sonra çalışma vizem çıktı. Evraklar çok karmaşık değil, ticaret odası kaydı, imza sirküleri gibi turistik vizede de gerekli evraklar. Buna ek olarak nulla osta isteniyor, bu benim kafamı karıştırmıstı.
Nulla Osta (ön çalışma izni); Bu belgeyi almak için Questura’ya başvurmanız gerekli. Ben bu evrağı alırken çok şanslıydım. Eksik evrakla başvurmama rağmen 3 gün içinde çıktı. Burada bizim mali müşavirimize teşekkür etmem lazım. Biella ticaret odası eski başkanı olduğundan tanımadığı yok maşallah. Hemen işimizi hallettiler. Yıl sonunda bize bu servisi kat kat faturaladı ama olsun, benim iş çabuk halloldu. Burada gerekli belgeler sizin iş yerinizle yaptığınız kontrata göre değişiyor. Benim vizem çabuk çıksın diye lavoro autonomo (bağımsız çalışan) olarak yapıldı. Burada iş kontratını, oturduğunuz evin kontratını ve bulunduğunuz bölgedeki iş ve işçi kurumuna şirketinizin yazdığı dilekçeyi veriyorsunuz. Bir de ticaret Odası’ndan bir evrak lazımdı ama işin içinden ne questura ne de ticaret odası çıkamayınca o evrak olmadan başvurdum. Sonuçta nulla osta 3 gün içinde geldi. Başka önemli detay ise nulla osta’yı aldıktan sonra 90 gün içinde vizeye başvurmanız gerekli, yoksa geçerliliğini yitiriyor. Nulla Osta’ya ilave bir de codice fiscale var. Bunu İtalya’ya geldiğiniz gibi almanızı tavsiye ederim.

Codice Fiscale (bizdeki vergi numarası ama daha çok vatandaşlık numarası gibi, bir çok bilgiyi barındırıyor); İtalya’da bu olmadan bir şey yapamıyorsunuz. Şahsi başvuru gerekmiyor ama eğer siz alacaksanız bulunduğunuz bölgedeki Agenzia delle Entrate’ye gitmeniz gerekiyor. web adresi http://www.agenziaentrate.gov.it/ Burada codice fiscale almak istiyorum diyince bir form dolduruyorsunuz ve hemen veriyorlar. Yanınızda pasaportunuzu götürmeniz yeterli.

Çalışma vizesi için başvurunca gelen vize hem İtalya hem de Schengen vizesi, üzerinde ikisi de yazıyor. Schengen vizesinin geçerliliği 6 ay. 6. aydan sonra vize italyan vizesine dönüşüyor ve eğer Türkiye’ye gidecekseniz ya İtalya’dan direkt gidecekseniz yada schengen ülkesi olmayan bir ülkeden aktarma yapabilirsiniz. Almanya üzerinden giriş çıkış yapmaya kalkmayın, direkt geri yolluyorlar.

Şimdi vizenizi aldınız ve İtalya’ya geldiniz. En geç 8 gün içinde permesso di soggiorno için başvuru yapmanız lazım. Eğer yapmazsanız ve yakalanırsanız hoş olmaz diyelim. Hemen postaneye gidip sportello amico’ya (numara almanıza gerek yok) permesso di soggiorno için başvuru yapacağınızı söylüyorsunuz. Size içinde doldurmanız gereken evraklar bulunan zarf veriyor. Vize türünüze göre gerekli yerleri doldurup yine postaneye teslim ediyorsunuz. Postane size bu belgeleri aldığına dair bir evrak (ricevuta) veriyor. Oturma izni çıkana kadar bu evrak sizde kalıyor. Aman gözünüz gibi bakın çünkü kart çıkana kadar bu kağıt parçası sizin kimliğiniz yerine geçiyor. Ben Kasım 2009 başında başvurdum, Ocak 2010’da parmak izi verdim ve Şubat 2010 ortası gibi çıktı. Ricevuta üzerindeki numarayı bu adrese girip oturma izninizin durumunu kontrol edebiliyorsunuz http://questure.poliziadistato.it/stranieri/
2006 yılında Perugia’dayken son derece ilkel metotlarla başvuru yapılıyordu. Hatta o zaman bu ülke nasıl avrupa birliğ üyesi diye düşünüp dururdum. Artık son derece modern, randevu ile gidip parmak izi veriyorsunuz. Perugia’da 6 ay sonunda sadece parmak izi verebilmiştim. Hem de nezarethanede mürekkeple almışlardı, aman allahım, ne işkenceydi!

Sonuçta benim oturma iznimi almam zor olmadı. Aklınıza takılan bir şey varsa email atın, yardımcı olmaya çalışayım. Şimdiden kolay gelsin …
Advertisements

220 thoughts on “Il Permesso di Soggiorno – Oturma İznini almak

  1. Mezun olduktan sonra, is buldugunuz takdirde (staj is kapsamina girmiyor DIKKAT) ogrenci oturma iznini is iznine cevirebilirisiniz. Prosedur uzun ama olagan bir durum. Ilk kosul, yasadiginiz sehirdeki \”Prefettura\”ya gidip nulla osta almaniz gerekiyor. Nulla osta ciktiktan sonra; is kontratiniz, sirketinizin ticaret odasi kaydi, ev kiradaysa kontratiniz, pasaport fotokopileriniz, hali hazirda degistireceginiz oturum izniniz (permesso di studio yani) ile kiti doldurup postahaneden yolluyorsunuz. Zaten prefettura sizin yerinize bu kiti dolduruyor size nulla osta verirken. *** STAJ, is kategorisine grmiyor, egitim in devami gibi algilaniyor o yuzden mezuniyet sonrasinda atessa occupazione oturum iznine basvurun. eger size is kontrati verirlerse devaminda, bu atessa occupazione oturum iznini lavoro oturma iznine kolaylikla cevirebilirsiniz.

    Like

  2. Merhabalar,Zehra hanım şunu sormak istiyorum. Ben erasmus öğrencisiydim İtalya'da 6 aylık, bana 1 senelik oturum kartı verdiler. Okulum bitti hala italyadayım. 4 ay sonra kartımın süresi dolacak. Bunu nasıl uzatabilirim en kolay şekilde? Çalışma iznine en kolay nasıl çevirebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler dilerim.Saygılar.

    Like

  3. Merhaba , ben İtalya Napoli kentine italyanca dil kursuna katılıyorum. 6 ay süreli 90 gün konaklamali vizem var. Ancak ben kurs süreşini 2 ay daha uzatmak istiyorum. kalış sürem 90 günden fazla olacağı için vize uzatma işlemini nereden nasıl yapabilirim ?

    Like

  4. Merhaba Zehra Hanim,öncelikle tesekkürler blogunuz için çok verimli, benim de italyan oturum izniyle ilgili bir sorum olacak. Esimin isi sebebiyle italya'da yasiyoruz, daha önce fransiz oturum iznim vardi ve bitti simdi ilk defa italya için basvuracagim, esim fransiz vatandasi sanirim daha kolay alabilirim oturum iznini, ama ne kadar süre içinde oturum bekledige dair belgeyi (sanirim \”ricevimento\” italyancasi) alabilirim bu konuda bir bilginiz var mi çünkü bir ay sonrasi uçak biletim var sizce bu zamana kadar yetisir mi? Simdiden tesekkür ederim cevabiniz için.Zehra

    Like

  5. Merhaba zehra hanim onceliklle bizlere yardimci oldugunuz için çok teşekkür ederim ben piamonte bölgesinde yaklaşık 7 aydır kaliyorum ve burada bir italyan vatandasi ile evlilik yaptim soracağım soru size su permesso di socoornom çıkmadı henüz carta di dentitam 10 senelik ricevuto ise 5 senelik permossom çıkmadı henüz fakat turkiyeye gitmem gerekiyor 2 hafta bir süre gibi türkiyede ki islermi halletmek için gidiyorum bu ilk oturum um burada yani ilk ricovuto ile sorun yasarmiyim gidip gelmekte bu konuda beni aydinlatirmisiniz simdiden cok tesekkur ederim

    Like

  6. Merhaba,İtalya Salerno'da erasmus yapıyorum ve ikinci dönem için de uzatmak istiyorum. Sadece ilk dönem için geldiğim için oturma iznine başvurmamıştım. Ancak uzatmam gerektiği için şimdi başvurmak istiyorum. Sorun burada ortaya çıkıyor.Ülkeye giriş yaptıktan 4 ay sonra oturma iznine başvurursam ceza alıcağımı söyledi aegee'den arkadaşlar. Onlar da tam sonucu bilmiyor. Sınır dışı edilme ihtimalim veya para cezası alma ihtimalim var mı, varsa para cezası ne kadar olur ve oturma iznini yine de alabilir miyim?Bunun cevabına göre uzatma işlemlerini iptal ettirmem gerekebilir, en kısa sürede yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İyi günler

    Like

  7. Merhaba,İtalya Salerno'da erasmus yapıyorum ve ikinci dönem için de uzatmak istiyorum. Sadece ilk dönem için geldiğim için oturma iznine başvurmamıştım. Ancak uzatmam gerektiği için şimdi başvurmak istiyorum. Sorun burada ortaya çıkıyor.Ülkeye giriş yaptıktan 4 ay sonra oturma iznine başvurursam ceza alıcağımı söyledi aegee'den arkadaşlar. Onlar da tam sonucu bilmiyor. Bu konuda bilgi sahibi olan varsa beni bilgilendirebilir mi? Sınır dışı edilme ihtimalim veya para cezası alma ihtimalim var mı, varsa para cezası ne kadar olur ve oturma iznini yine de alabilir miyim?Bunun cevabına göre uzatma işlemlerini iptal ettirmem gerekebilir, en kısa sürede yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İyi günler

    Like

  8. Merhaba Zehra hanım,Ben doktora sonrası (post-doc) araştırmacı olarak İtalyada Milano-Bicocca Üniversiteisnde 1 sene bir proje dahilinde calısacagım. Bağlı oldugum üniversiteden 1 senelik maassız gorevlendirmeli olarak gidiyorum. Şu sitedekine benzer bir ilan ile kabul aldım http://www.unimib.it/upload/pag/40854913/f1/f17a007tipob.req.obblenglish.pdf yani bana bir miktar research grant verilecek o üniversiteden. Ben çalışma vizesine mi basvurmalıyım? yoksa egitim vizesine mi? acaba bir fikriniz olabilir mi? Kabul mektubunu 15.subatta gonderebilecekler ve 1 mart'da orada olmamı istiyorlar. yani 15 gun icerisinde vize isini halletmeliyim. Calısma vizesine basvurursam NUlla osta'nın yaklaşık 3-4 ayda cıkacagı yazıyor. acaba orada bulunmama gereken tarihi kabul mektubunda vurgulamalarını istersem bu surec hızlanır mı?bir de eger calısma vizesine basvurulacaksa nulla osta basvurusunu bicocca unv yapmalı, degil mi? calışma vizesini 15 gunde alamamam ihtimaline karsılık su formul işe yarar mı? gri pasaport ile 3 ay italya'da kalabiliyormusum. gri pasaport ile oraya gitsem ve nulla osta cıkana kadar orada calısmalara baslasam? 3 ay sonra ulkeye donmem gerektiginde bu esnada cıkmıs olan nulla osta ile calısma vizesine basvursam? (bu arada 1 mart da orada bulunamazsam orada arastırma faaliyetinde bulunma şansını kacırıyorum) herhangi bir öneriniz olabilir mi?

    Like

  9. Zehra Hanim merhaba,Oncelikle verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. Ben gecen hafta italyaya geldim ve postane italianoodan gerekli evraklari alip,doldurdum marco di ballo da aldim. Ancak bu sabah gittigim de bana bir para odemem gerektigi soylendi ancak bu paranin ne kadar oldugunu kendilerinin degil baska bir yere gidip ogrenmem gerektigi ve onlarin yazdigi paraya gore o parayi alacaklarini ilettiler. Benim vizem 100 gubìnluk ve ben 100 gun sora donucem bu islemleri yine de yapmak zorunda miyim? ve ne kadar para odeyecegimi bana kim soyliycek erasmus icin geldim..

    Like

  10. Selamlar, oncellikle tesekkurler . Aydinlatici olmus. Ben Bolognadayim 7 aydir . oturma iznimi aldim nihayet. Birazda yenileme surecinden bahsedebilirmisiniz- Ve Turkiyeden aldiginiz vizeniz bitmisse onuda yenilemek gerekirmi. Bolonya universitesinde akademik calismalarda bulunuyorum.Calisma iznleri ve sirket kurma prosedurleri hakkindaa bir seyler soylerseniz cok sevinirim. Ii gunler. Sait

    Like

  11. Selamlar, oncellikle tesekkurler . Aydinlatici olmus. Ben Bolognadayim 7 aydir . oturma iznimi aldim nihayet. Birazda yenileme surecinden bahsedebilirmisiniz- Ve Turkiyeden aldiginiz vizeniz bitmisse onuda yenilemek gerekirmi. Bolonya universitesinde akademik calismalarda bulunuyorum.Calisma iznleri ve sirket kurma prosedurleri hakkindaa bir seyler soylerseniz cok sevinirim. Ii gunler. Sait

    Like

  12. Merhaba,2 hafta sonra eğitim amacıyla Roma'ya gidiyorum. Kendi okulumun oradaki kampüsünde 3-4 ay eğitim göreceğim. Öğrenci vizem çıktı ve gidince oturma izni alacağım. Hazır oradayken staj yapmak istiyorum. Bunun için çalışma iznine ihtiyacım var mıdır? Varsa nasıl yapabilirim? Şimdiden çok teşekkür ederim umarım yardımcı olabilirsiniz.

    Like

  13. Selam Zehra hanımBen İtalyan vataşdaşıyım ve iki kızım da italyan vatandaşı. Eşim Türk ve İtalya pasaportu için 1 yıl önce başvurdu ancak daha beklemede. Şimdi İtalya'ya gitmek istiyoruz. Kendisi ne tür bir prosedür izlemeli. Ben Brezilyalıyım ama ailemden dolayı İtalya vatandaşıyım aslında ve ilk kez İtalya'da yaşayacağız. İtalyan vatandaşlarının aldığı yardımları biliyor musunuz? Eşim için ve benim için de eğitimi yani dil lisanı okulları ücretsiz mi?

    Like

  14. merhaba,italyada acili kapsayan sağlık sigortası yaptırdım ancak türkiye'yken özel sağlık sigortam vardı, italya'da buna benzer yaptırabileceğim bir sigorta var mıdır? Dermatolojiye gittiğimde neredeyse 1 yıl sonrasına randevu veriyorlar diye duydum Milano'da

    Like

  15. Merhabalar,Öncelikle teşekkürler ayrıntılı yazı için :)Benim sorum şudurşki 7temmuza kadar schengen vizem var permessoya başvurdum ekimin başlarında, fakat hala çıkmadı çıksa bile vizemin bitiminin tarihini bitiş tarihi yaptıklarını duydum. Sorum şu ki eğer vize bitene kadar permesso sonuçlanmazsa ağustos başları gibi türkiyeye geri dönüşümde sorun yaşar mıyım? Sonuçlanırsa ve oturum ve vize bitmiş gözkürse ne yaşarım? İtalyaya geri gelmeyeceğim bu arada

    Like

  16. Zehra Hanım Kızım İtalyada okuyor permesso di soggiorno için postaneye gitti başvurdu çağırdılar parmak izi verdi sonra da internetten takip etmeye başladı sürekli hazır değil bilgisini aldı sonra karakoldan çağırdılar ancak oturma izninin orjinalinin süresi dolduğu için polis vermemiş geçici belgeyide almış Türkiyeye gidip yendien vizeye başvur demiş geldi reentry için başvurun dediler Roma Emniyet Müdürlüğüne (Questura) sordular olumsuz görüş geldiği için elçilik vize vermedi kızımın arkadaşları Questuraya sordu onlarda elçilik vize verebilir demiş ayrıca turistik vize ile gelse bile yeni oturma izni için başvurabilir demişler Türk Büyükelçiliği oturma iznininden dolayı ulusal bölgeye giriş yasağı konabileceği ama süresi olması gerektiğini söyledi ancak elçilik bize böyle bir bilgi vermedi. Avukat tuttuk ama çok uzun sürer dedi kızımın son yılı idari olarak çözüm olabilir mi turist vizesi için başvurduk büyükelçilik veririrz dedi ancak henüz cevap gelemedi Syg

    Like

  17. Merhaba Zehra Hanım, 2007 yılında nulla osta ve D tipi vize alarak Ravenna'ya gittim. 1 olmadan çalıştığım şirket beni işten çıkardı. Parmak izi vermiştim. Kimlik kartım yoktu. İş bulamayınca Türkiye'ye döndüm. Şu an tekrar İtalya'ya gidebilir miyim? Nasıl bir prosedür takip etmeliyim? Şimdiden teşekkür ederim. Selamlar

    Like

  18. Merhaba;Portekiz konsolosluğundan aldığım. Eğitimin portekiz ve italyafçda olduğu konsolosluğa verdiğim öğrenci evrağında yaxıtordu. Süre balvurusunuda ona göre yaptım.Öğrenci vizemle önce portekiz sonrası da da İtalyaya gideceğim. Vizemin süresinde sorun yok. Fakat vizemde portekiz yazıyor. İtalyaya gidince herhangibir işlem yapmam gerekir mi?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s