5- Makarna (La Pasta): Her gün yesem yine yerim, yine canım çeker. Dünyanın en basit ve en lezzetli yemeği makarna bence. Haşla, üstüne azıcık zeytinyağı ve peynir rendesi, hooop afiyetle mideye indir. Sırf makarna-pizza yapayım diye stand mixer aldım. Hepinizi taze taze makarna yemeye beklerim. İtalyan yeme içme kültüründe makarna primo piatto, yani ana yemekten önce yenen bir yemek. Benim için ana yemek. Açıkçası İtalyanlar gibi üstüne bir de et yiyemiyorum. Aşağıdaki fotoğrafda bütün makarna çeşitlerini görebilirsiniz. İtalya’da her bölgenin kendine özgü makarna çeşidi var. Mesela Toscana bölgesinin spagettisinin adı Pici. Neredeyse hepsi durum buğdayından yapılıyor ve bu sebepten dolayı çok doyurucu ve lezzetliler..  Aklınızda bulunsun, 25 Ekim Dünya Makarna Günüdür.
6- Pizza: İtalyan mutfağının en sevdiğim yanı basit ve çok lezzetli olması. Pizza aslında fakir balıkçıların yemeğiymiş. Romalıların “picea” adını verdikleri sadece hamur ve zeytinyağıdan yaptıkları basit bir foccacia( İtalyan ekmeği) türüymüş. 1600lü yılların sonda domates hayatlarına girince dünyanın en lezzetli yemeklerinden biri bulunmuş oluyor. 1889 yılında Kraliçe Margherita bu bölgeye ziyarete gelince şef Raffaele Esposito kraliçenin şerefine domates, mozzarella ve fesleğenden oluşan ve yeni İtalyan bayrağını temsil eden pizzayı yapıyor. O günden sonra buna pizza margherita deniyor. Benim favori pizzam da bu. Öyle karmakarışık malzeme dolu pizzaları sevmiyorum. Dünyada pizzanın lezzetli yapıldığı yer Napoli. Şaraplarda DOCG tanımlamasını pizzada Napoli pizzaları için söyleyebiliriz.
7- Gnocchi : İtalyancada en zor telaffuz ettiğim kelimelerin başında gelir ve nasıl Türkçeye çevireceğimi bilmiyorum. Patates ununa su katın, oluyor J Alice’de izlemiştim. Aslında bu da fakir yemeği. Buğday yetiştirecek kadar para olmadığı dönemde tarlalara patates ekmişler ve unu un haline getirip ondan hamur elde etmişler. Bu da makarna gibi primo piatto olarak yeniyor. Benim tavsiye ya 4 peynirli sosla ya da pesto sosla yiyin. Afiyet olsun …
4 peynir soslu gnocci
8- Zeytinyağı: İtalyanlar neden uzun ve sağlıklı yaşıyorlar? Çünkü her gün 1 çay bardağı kadar kaliteli  zeytinyağı tüketiyorlar. Kalbimizin dostu zeytinyağ. Ben ekmeği kızartıp üstüne sızma zeytinyağını döküp peynirle bir güzel yiyorum. Bu menüden de hiç bıkmam. Siz de margarini bırakıp zeytinyağına geçin. Sadece kalbe değil cildinize de sürün, saçınıza da sürün. Masaj için en faydalı yağ zeytinyağıdır mesela. Ama pahalı olduğundan tercih edilmez. 
9- Şarap: Şarabı yazsam mı bilemedim çünkü bence Fransızlar çok daha başarılılar. Ama en azından şirin mi şirin Chianti şarabını yazayım. Kırmızı beyaz kareli masa örtüsü ve üzerinde sepet içinde Chianti ev yapımı şarap. Toscana bölgesi Chianti şarapları dünyaca meşhur ama devlet sahteciliği önlemek için bütün bölgeyi kontrol altında tutuyor. İtalya’da trattoriada yemek yediğinizde mutlaka ev şarabı için. Neredeyse her yerde çok lezzetlidir. Bir de Türkiye’de çok bulunmayan bir şey. Gelmişken yerel lezzetleri tadın derim. 
sepetinde chianti şarabı