Trabzon Rum İmparatorluğu
Trabzon Rum İmparatorluğu
(Foto Nat Geo)

İtalyanca’da içinde Trabzon geçen bir deyim olduğunu biliyor muydunuz?

“Perdere La Trebisonda”
Yazıldığı gibi okunan bu deyimin tam Türkçe karşılığı ise “Trabzon’u kaybetmek”. Ancak İtalyancada yolunu şaşırmak, kafası karışmak anlamında kullanılıyor.

Hikayesine gelince … Farklı hikayeleri varmış ama bana İtalyan dostlarımın anlattığını size aktaracağım.  Haçlı seferlerinden kaçan Bizans İmparatorluğu varisi Komnenos Trabzon’a sığınır ve Trabzon Rum İmparatorluğunu kurar. 1204-1461 yılları arasında İmparatorluk liman şehri olarak büyük önem taşır ve ticaret merkezi olur. Bunun yanında şehrin başka önemi ise Karadeniz’e açılan denizciler için bir referans yeri olması. Ancak 1453’de İstanbul Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçer. Bunu takiben 1461 yılında da Trabzon Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçer ve Trabzon düşer. Bundan sonra da pusulasını şaşıran, yolunu kaybeden veya kafası karışanlar için Trabzon’u kaybetmek anlamındaki “Perdere La Trabisonda” deyimi kullanılır.

Gazzetta di Modena
2011’de oynanan Inter – Trabzon maçını tek golle Trabzon kazanmıştı

Tabii bu deyimin yerinde kullanıldığı nadir durumlar da olabiliyor. Örneğin, 14.09.2011’de Inter ile Trabzon arasında oynanan Şampiyonlar Ligi B grubu maçını deplasmanda Trabzon alınca gazeteler ‘Inter Trabzon’u kaybetti’ diye manşet atmışlardı.